Takže ahoj všichni!
Vítám vás u dalšího článku z vánočná edice.. :) Omggg, už za necelý měsíc tu jsou VÁNOCE! ♥ Kdo se tak těší, jako já? :D
Dneska to budou "jen" 3 recepty, protože se mi je sem nějak nechce vypisovat - sad true story - a článek píšu tak nějak na poslední chvíli, takže spěchovám + by byl pak už moc dlouhý :'D No, konec výmluv, a vraťme se teda k těm receptům.
1. Klasické, výborné perníčky :)
Zdroj obrázku: http://mexican-jumping-beans.tumblr.com/
Co budeme potřebovat na TĚSTO?
• 1 polévková lžíce kakaa (záleží podle chuti)
• 130 g cukru moučka
• 320 g hladké mouky
• 25 g másla
• 50 g medu
• 1 lžička sody
• 1 lžička perníkového koření
• 2 kusy vajec
Postup na TĚSTO:
Sypké suroviny smícháme všechny k sobě, můžete to dělat na nějaké podložce, nebo klidně v misce. Potom tam přidáme všechno ostatní a smícháme to k sobě. Pořádně těsto spracujeme, aby mělo krásný hebký tvar a nedrolilo se. Uděláme z něho asi nějaký váleček. Potom ho zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na talířek, a potom ho přes noc nebo na 1 den dáme do nějaké chladnější místnosti nebo do ledničky - já doporučuju spíše nějakou chladnější místnost.
Potom si těsto vytáhneme a nakrájíme ho tak na 3 kusy - každý 1 kus zvlášť vyválejte na nějaké podložce, samozřejmě si ho podsypte moukou, aby se nelepilo a potom už můžete vykrajovat. Příslušný počet perníčků naskládejte na plech podložený pečícím papírem - samozřejmě s nějakýma mezerama, aby se k sobě nespekli a dejte jich tam jen tolik, aby se to tam vešlo. Pak ho dejte do předehřáté trouby asi tak na 180 stupňů tak na 5-8 minut, podle potřeby.
Hotové perníčky potřeme perníčky rozšlehaným žloutkem, aby se krásně leskly. Potom je zase necháme tak přes noc nebo 1 den se tak nějak "ucelit" a další den je ozdobíme polevou, na kterou najdete recept ↓
Co budeme potřebovat na POLEVU?
• 1 kus bílku
• 100 gramů cukru moučka
• 1 lžička citronové šťávy
Postup na POLEVU:
Přesejeme cukr moučka, který pak vyšleháme s bílkem a 1 lžičku citronové šťávy. Pak si už jen perníčky nazdobíme a necháme zaschnout, aby se poleva nerozpatlala.. :)
A pak už máme hotovo! Dobrou chuť! :)
2. Linecké cukroví - klasika, která nesmí chybět :)
Zdroj obrázku: http://frostedfleurdelis.tumblr.com/
Co budeme potřebovat na TĚSTO?
• 2 kusy žloutku
• 300 gramů hladké mouky
• 100 gramů cukru moučka
• 200 gramů másla
Postup na TĚSTO:
Hladkou mouku prosejeme, aby byla ještě více sypká a bez hrubek. Nasypeme ji na vál, potom přidáme cukr, žloutky a změklé máslo a stejně jako u perníčků - uděláme těsto do tvaru takového válečku, 'bochánku', aby se nikde nedrolilo a mělo pěkný, 'ucelený' tvar :)
A zase stejná věc jako u perníčků - těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na talíř a necháme v nějaké chladné místnosti přes noc nebo na 1 den. Potom, až bude těsto odležené, nakrájíme si ho na 3 kusy a každý 1 kus zvlášť vyválíme na válu na zase asi 0,5 cm vysoký plát.
Pomalu začneme vykrajovat - ale pamatujte, jelikož se bude lincké cukroví slepovat, tak musíte mít všechno 2x! - můžete si do vrchních dílů vykrajovat různá kolečka, srdíčka atd. - nebojte se experimentovat s různými tvary vykrajovátek :) Když už máme takto povykrájeno, dáme cukroví na plech podložený pečícím papírem do předehřáté trouby asi na 175-180 stupňů tak na 8-10 minut do trouby.
Potom si hotové linecké cukroví necháme chvilku, tak 3 hodiny odležet a potom ho potřeme marmeládou a 'poskládáme' si z dvou vykrojených kusů jeden kus :) Pak už je na vás, jestli si linecké cukroví chcete posypat moučkovým nebo vanilkovým cukrem :)
A máme hotovo! Dobrou chuť :)
3. A vanilkové rohlíčky na konec! :)
Zdroj: https://www.tumblr.com/search/almond%20crescent%20cookies
Co budeme potřebovat na TĚSTO?
• 280 gramů hladké mouky
• 200 gramů másla
• 80 gramů vlašských ořechů
• 2 kusy žloutku
• 80 gramů cukru moučka
Postup TĚSTA:
Máslo samozřejmě necháme změknout. Ořechy - samozřejmě už rozlouskané - umeleme na hladko. Nečekaně si zase prosejeme mouku a i cukr. Přidáme ořechy a žloutky. Po menších kouscích do těsta zapracujeme i máslo - dejte si pozor, abyste všechno rychle zpracovaly! Toto těsto se 'rádo' drolí.
A zase si těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na talíř a necháme ho někde v chladné místnosti aspoň jednu hodinu uležet.
Potom si těsto rozkrojíme na dvě části a vyválíme z nich takové dlouhé, hubené válečky, ze kterých postupem času budeme ukrajovat - buďte opatrní! - malé kousky, ze kterých potom budeme tvarovat rohlíčky - do tvaru podkovy.
Potom si rohlíčky naskládáme na plech podložený pečícím papírem a dáme je péct do předehřáté trouby asi na 180 stupňů do růžova.
Upečené rohlíčky obalte nebo posypte moučkovém cukru a nechte je chvíli uležet. A pak už máme hotovo! Dobrou chuť! :)
▬▬▬▬
Tak to už by byly teda všechny recepty.. :) Doufám, že se vám líbili :)
Mějte se krásně! :)
xoxo --Ess-- xoxo
Žádné komentáře:
Okomentovat